Drago Kisovec

Drago Kisovec je bil športno aktiven vse življenje. V športu je deloval še pred ustanovitvijo ŠD Poljane, saj je bila športna dejavnost v Poljanah znana že veliko prej. Kot pionir se je udejstvoval pri šolskih športnih aktivnostih, ki so bile za tiste čase zelo aktivne, ne glede na to, da takrat še ni bilo šolskih športnih društev. Takrat so mladi poljanski športniki delovali pod okriljem društva Partizan Gorenja vas.

Kasneje je Drago Kisovec sodeloval v smučarskem klubu Ločan, kjer si je nabral precej izkušenj z organizacijo smučarskih tekem. Pod njegovim vodstvom so se v Poljanah pričela organizirati prva sindikalna smučarska tekmovanja. Eno prvih je bilo tekmovanje za Jugotekstil, s katero se je prislužilo toliko denarja, da so poljanski smučarji lahko nabavili štartne številke in zastavice. Izkazalo se je, da je za smučanje toliko interesa, da je potrebno, da se smučanje v Poljanah resneje organizira, v obliki društva.

Leta 1970 so domači športni zanesenjaki ustanovili Športno društvo Poljane. Drago je postal prvi predsednik društva, katerega je vodil naslednjih 11 let.

Ena glavnih nalog je bila ureditev smučišča na bližnjem hribu Golava. Postavila se je vlečnica, smučišče se je z ogromnim številom ”udarniških” ur uredilo tako, da je lahko pričelo obratovati. Drago je svojo ljubenijo do športa, predvsem alpskega smučanja  ljudi navdušil za ta šport, saj je bilo za smučanje takrat v Poljanah veliko zanimanja.

Najbolj odmevna in pomembna prireditev za ŠD Poljane pod Dragotovim vodstvom je bilo pionirsko prvenstvo takratne Jugoslavije v smučarskih skokih. Društvo je konec sedemdesetih in v pričetku osemdesetih let prejšnjega stoletja prirejalo predvsem tudi veliko sindikalnih tekmovanj v smučanju, ki so bila izredno pomembna za preživetje društva, saj smo le tako dobili denar za nadaljnje investicije. S temi tekmovanji, ki jih je društvo prirejalo v neposredni bližini centra Poljan so le-te postale poznane daleč naokrog.

Velik poudarek je Drago kot predsednik društva namenjal vzgoji mladih. Predvsem v obliki smučarskih tečajev na Golavi, ki so bili vsako zimo zelo številčno obiskani.

S svojo predanostjo in ljubeznijo do športa je bil poznan in priljubljen tako med mladimi kot med svojimi vrstniki.

Bil je glavni pobudnik in organizator nočnih slalomov na Golavi. Velikega spektakla. Že pred davnimi 25 leti se je v Poljanah tekmovalo pod reflektorji. Če je le bila zima naklonjena je bil nočni slalom na Golavi veliki finale smučarske sezone.

Prav tako je bila Dragotova domača prireditev smučarska tekma na Blegošu. Z nadčloveškimi napori so poljanski smučarji v pričetku osemdesetih let prirejali tekmovanje z vrha našega očaka. To je bila nadgradnja vsega. Predvsem v organizacijskem smislu, saj je bilo poleg organizacije tekmovanja potrebnega ogromno fizičnega napora, vse potrebno za izvedbo tekme je bilo namreč treba prenesti peš na ramenih iz Črnega Kala.

Po letu 1987 so prišli za poljansko smučanje manj rožnati časi. Kronično pomanjkanje snega, kar sedem t.i. zelenih zim je dodobra zmanjšalo dejavnost društva, katerega eden najbolj aktivnih članov, kljub temu, da ni bil več predsednik, je bil še vedno Drago Kisovec.

Sredi 90 let prejšnjega stoletja je vodenje Športnega društva Poljane prevzela mlada generacija poljanskih športnikov. Drago Kisovec je ostal edini od starejše generacije, ki se ni umaknil ampak je navdušen nad zagnanostjo mladih nad športnim udejstvovanjem prevzel vlogo mentorja, učitelja, organizatorja. To je bila Dragotova druga pomlad. Vrnil se je sneg na Golavo, vrnile so se smučarske tekme, vrnila se je njegova velika ljubezen – smučanje na Golavi.

Svoje izkušnje in znanje je prenašal na mladi rod, ki se je poleg Golave z organizacijo tekmovanj usmeril še na Stari vrh. Drago je bil vseskozi poleg. S svojo pomočjo pri organizaciji kot tudi nepogrešljivim komentiranjem tekmovanj. Večino prostega časa je pozimi preživel na smučeh, poleti pa na kolesu.

Njegov prodoren glas je postal zaščitni znak prireditev Športnega društva Poljane. Na smučarskih tekmah, kasneje pa tudi na tekaški tekmi Visoški tek in še kasneje na kolesarski dirki na Stari vrh.

Leta 2009 se mu je uresničila še ena velika želja: ponovno se je obudila smučarska tekma na Blegošu. Letos spomladi prav tako. Drago skupaj s svojimi smučarskimi prijatelji letos pozimi na domači Golavi organiziral nočni slalom. Uspešno in odmevno, tako kot vsakega do sedaj.

Drago je bil najaktivnejši član Športnega društva Poljane vseh 40 let obstoja. Bil je organizator, učitelj, diplomat, mentor mladim in predvsem velika osebnost, usmerjena v sedanjost in prihodnost.

Prihodnje leto bi Drago praznoval lep življenjski jubilej – 70 let. Ob tem smo ga športni prijatelji želeli presenetiti s priznanjem častnega občana občine Gorenja vas – Poljane. Žal je usoda hotela, da Dragotu priznanje ne bo nikdar osebno izročeno. Kljub temu pa menimo, da je bil Drago človek, ki si je takšno priznanje nedvomno zaslužil. Posthumno. S svojo predanostjo športu, prenašanju znanja in dobre volje na mlajše rodove ter nenazadnje z bogatimi izkušnjami in strokovnostjo.

Avtor: Gašper Debeljak

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *