Dogodki, Gospodarstvo, Kultura, Zanimivosti

Teden podeželja na Loškem

Razvojna agencija Sora v sodelovanju z LAS loškega pogorja, Turizmom Škofja Loka, KGZ Kranj, Oddelek za kmetijsko svetovanje, Enota Škofja Loka, KGZ Škofja Loka, Društvom za razvoj podeželja Resje, ČD Blegoš in Občino Škofja Loka od 30. maja do 5. junija 2011 pripravlja že tradicionalen Teden podeželja na Loškem.

Namen omenjenega dogodka je predstavitev razvojnih aktivnosti zato se bo zvrstilo vrsto zanimivih dogodkov, osrednjo prireditev pa predstavlja Tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Teden podeželja na Loškem se bo pričel s predstavitvijo uresničevanja strategije lokalne akcijske skupine Loškega pogorja, ki bo v Domu čebelarjev v Brodeh, 30. maja ob 9. uri.

Dan kasneje, 31. maja, bo sledilo predavanje z naslovom Vse kar moramo vedeti o malih čistilnih napravah. Predavala bosta dr. Meta Levstek iz CČN Domžale – Kamnik in Branko Papler iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Predavanje, s pričetkom ob 20. uri, bo na Turistični kmetiji Pri Marku v Crngrobu.

Nadalje, 1. junija, bo v Domu čebelarjev v Brodeh od 16. ure dalje predavanje o pomenu mesa v zdravi prehrani s poudarkom na lokalnih dobaviteljih (degustacija). Predavala bosta Boris Jež, Direktor GIZ Mesne industrije Slovenije in Marija Merljak, strokovnjakinja za zdravo prehrano.

Ekskurzija z ogledom malih čistilnih naprav bo 3. junija z zbirnim mestom na parkirišču Tehnika v Škofji Loki ob 9. uri.

Osrednja prireditev s tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov bo na Mestnem trgu v Škofji Loki 4. junija med 8. in 12 .uro. Tržnica bo obogatena z dodatno ponudbo izdelkov višje kakovosti, predstavitvijo društev in institucij, prikazi kmečkih opravil in tradicionalnih znanj, ustvarjalnimi delavnicami in kulturnim programom. Obiskovalci bodo na tržnici lahko pokušali tudi značilne dobrote iz podeželja.

Isti dan bo potekal še pohod po Rupnikovi liniji in spust v utrdbo Hrastov grič. Zbirno mesto je na eko kmetiji Peternelj na Žirovskem vrhu ob 15. uri.

9. Teden podeželja na Loškem se bo zaključil 5. junija z animiranim pohodom po Čebelarski poti mimo Svetega Urbana.

Pot bo vodila preko Vinharij, Bačen, Gorenje in Dolenje Dobrave, Žabje vasi in nato na izhodišče v Srednjo vas, kjer bo zaključek ob prijetnem druženju.

Med pohodom bodo pohodniki deležni različnih animacij na temo čebelarstva.

V gosteh pa bodo tudi člani TD Žirovski Vrh z animacijo,v kateri bodo prikazovali izdelovanje žlebov po starem.

Zbirališče pohodnikov bo ob 9. uri na kmetiji pr’ Jakuc, Srednja vas 2.

Vse dodatne informacije so na voljo na RAS, pri Jerneji Lotrič na telefonski številki 04/5060-222 in preko e-pošte jerneja.lotric@ra-sora.si ali pri Jani Kuhar na telefonski številki 04/5170-600 in preko e-pošte jana.kuhar@skofja-loka.com.

Lepo vabljeni!

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *