Zabava, Zanimivosti

Praznik žetve na Žirovskem vrhu je bil letos nekoliko drugačen

Prizadevni člani Turističnega društva Žirovski vrh so tudi letos več kot uspešno spravili pod streho tradicionalni prireditvi “Lepo je res na deželi in Praznik žetve na Žirovskem Vrhu“. Po dvanajstih letih gostovanja na domačiji Javorč so letos dogajanje preselili na vrh Selakovega griča, kjer je bil velik šotor. Sploh v sobotnem vremensko neprijaznem večeru je nudil zavetje množici obiskovalcev, ki so uživali v domači igri Antonije Oblak “Šiba bo pela”, v kateri je bilo govora o preprosti kmečki družini izpred sto let, strogih pravilih spoštovanja in medgeneracijskih odnosih.

V nedeljo se je dogajanje začelo že v dopoldanskem času s predstavitvijo kmetijskih strojev, nadaljevalo z odlično izpeljanim showom Žirovski vrh ima talent, v katerem so nastopili pevci, plesalci, dekleta so mlatile bolhe, klekljalo in pletlo se je…. Predsednik TD Žirovski vrh Tone Košir je “štrikal”, Eva in Štefan pa sta postala talenta Žirovskega vrha. Show sta vodila Boštjan Avsec in Marjan Cankar. Komisijo pa so sestavljali Vinko Oblak, Lucija Kavčič in Bogdan Gantar. Čez celotno dogajanje ni manjkalo smeha in sodelovanja publike.

Izdelala se je največja pleskavica na Gorenjskem v premeru 2,2 metra.

Osrednje dogajanje pa se je v nedeljo vrtelo okrog etnografskega dela prireditve Praznik žetve na Žirovskem Vrhu, kjer so domačini skozi igro prikazali vsa opravila, ki so spremljala žetev: mlatenje s cépi, rejtanje, čiščenje žita v neškah, žanjice pa so gospodarja utišale s tem, da so mu zabasale žitno klasje za pas, gospodinja pa je postregla z orehovimi štruklji in hruševo vodo. V sklopu igre, ki je povezala celoten etnološki del je nastopila tudi odraslo folklorna skupina, ki jo vodi Marko Krajnik. Otroško folkorno skupino Zala z Žirovskega vrha, ki je nastopila v kulturnem programu pa vodi Lucija Kavčič, ki jih je tudi spremljala na harmoniki. Domačinka Cilka Štucin je predstavila svojo knjigo ”Rekli so, kopal se bo uran”, ki je izšla v tem letu. Domačinke so napekle številne domače dobrote, zanimiva ponudba je bila tudi na stojnicah.

V soboto so za ples skrbeli člani ansambla Javor, v nedeljo pa Novi spomini.

Posebno dogajanje za mladino je potekalo tudi v enem izmed bunkerjev Rupnikove linije, ki so ga člani TD lično opremili. V njem sta dve hostesi stregli ”zdravila”, ki so pomagala tako mlajšim, kot tudi starejšim. Za šalo pa sta vrli medicinski sestri še koga obvezali in tako nudili ”nujno prvo pomoč”, kot je bilo tudi zapisano na plakatih in letakih.

Hostesa Mateja Oblak je povedala: ”Moji občutki v Jäger bunkerji so bili odlični. Ljudje so bili videti zadovoljni, saj kaj takšnega še niso videli in doživeli. Bunker je bil ves čas poln radovednežev, ki jih je zanimalo, kaj sploh ta “Jäger bunker” je. Veliko je bilo mladine kot tudi starejših. Vzdušje je bilo enkratno, popestrila pa ga je tudi dobra glasba.

Organizatorji so z izvedbo prireditve zadovoljni, a obljubljajo, da se bodo v naprej še bolj potrudili in odpravili nekatere napakice, ki so bile še prisotne. Če bodo držali skupaj, jih bo vsako leto zagotovo manj in prireditev jih bo popeljala še dlje, kot jih je letos.

“Mislim, da je bil Jäger bunker odlična zamisel, saj smo s tem na prireditev privabili veliko obiskovalcev, ki so domov odšli zadovoljni in najverjetneje tudi zelo dobre volje.”

V galeriji praznik žetve pa si oglejte nekaj foto utrinkov.

Lucija Kavčič

4 Comments

  1. Mitja

    Pleskavica mljask, mljask
    Zakon je blo! Jeger bunkar ga je pa kr lepo zmagu!

  2. Teli naši gasilci se pa še sam med fejst deklinam muvaja 😉

  3. Zgleda de jim prou neč ni hudga ja 🙂

  4. Tanja

    Zato se pa zgleda splača bit gasilc 😉

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *