Dogodki, Kultura, Šport, Zanimivosti

Pohod skozi Zalo ter Salamiada in Tržni dan na Žirovskem Vrhu

TD Žirovski Vrh vabi v soboto, 5. maja 2012, vabi v svojo družbo in sicer na Pohod skozi Zalo ter Salamiado in Tržni dan.

V dopoldanskem času se boste odpravili na pot skozi Zalo, ki je v letu 2011 prejela častni naziv ”Naj pot na Gorenjskem” (1. mesto)  in ”Naj pot v Sloveniji” (3.mesto).

Zbirno mesto je na izhodiščni točki: Kmetija pr’ Bukovc, na Žirovskem Vrhu 44, 4226 Žiri ob 9. uri (priporočljivo je nekoliko prej). V kolikor bo deževalo, bo pohod odpadel oz. bo prestavljen na prvo nedeljo v oktobru.

Nekaj o poti: Pot je markirana in obogatena s stacionarnimi animacijskimi tablami. V primeru organiziranega pohoda, na poti potekajo animacijske točke na temo novele Ivana Tavčarja, V Zali. V tem gozdu, ki mu rečemo Zala, je pisatelj dr. Ivan Tavčar, namreč lovil divjega petelina.

Dolžina poti: Od 11 – 13,5 km …odvisno od izbrane poti. Same hoje je nekje za 3 ure, vendar pohod traja nekoliko dlje, zaradi vmesnega programa in pogostitev na domačijah.

Podrobnejši opis poti:

Od domačije pr’ Bukovc se odpravite po panoramski cesti, v smeri Golega Vrha. Čez 1.500 m krenete levo v gozd in se odpravite v osrčje Zale. Še pred tem si lahko ogledate najmogočnejšo utrdbo Rupnikove linije na Žirovskem Vrhu. Nato se podate v gozdove Zale, kjer vas bo čakal lik Ivana Tavčarja, ki nam bo na kratek in zanimiv način predstavil bistvo naše tematske poti. Pot nadaljujete mimo velikanskih mravljišč, do čudovite gozdne jase, kjer člani TD odigrajo prizor iz novele o Kanoniku Amandusu, ki pride lovit divjad v gozdove Zale. Pot vas popelje po omenjeni zgodbi naprej, do domačije pri Mraku, kjer si je Amandus celil rane, ko ga je v Zali napadel medved. Tam zopet sledijo igrane animacije. Na prizorišču s pogledom na čebelnjak, vam člani čebelarskega društva Blegoš prikažejo izdelovanje satnic. Po končanem programu vas bo pot vodila navzdol do domačije pr’ Šimc in od tam naprej do Grobeža, mimo Omejčka skozi gozdiček Pihovc do Budlovega mlina, kjer si ogledate kako se izdelujejo leseni žlebovi za Tavčarjev dvorec na Visokem in poskusite nekaj domačih dobrot. Pot se nato povzpne do Sivca in do domačije Javorč. Od tam naprej vas čaka le še ravninska panoramska cesta z lepim razgledom in kot bi mignil boste pot zaokrožili pri Bukovcu. Upamo, da boste pohodniki ob sprehodu po tej poti spoznali prijetno čarobnost gozdov, ki jih je opisoval že naš pisatelj dr. Ivan Tavčar in se na pot radi vračali.

Program se bo, na domačiji pr’ Bukovc, od 15. ure dalje  nadaljeval v vonju domačih salam, ki jih bo strokovna komisija med tem časom, ko se bomo sprehajali po Žirovskem vrhu, že ocenila. Na stojnicah boste lahko kupili domače proizvode ter pokusili salame, ki bodo letos kandidirale za naziv ”Kraljica Zale”.

Tisti, ki bi radi salame dali v ocenitev, jih oddate na dan prireditve na kmetiji pr’Bukovc (www.bukovc.si) ali po predhodnem dogovoru z g. Alojzom Krekom (info@bukovc.si ).

SALAMIADA pa bo potekala od 15. ure dalje na kmetiji  pr’ Bukovc. Tisti, ki pa bi radi prinesli vašo salamo v ocenitev, pa jo morate dostaviti že med 9. in 10. uro dopoldne, na kmetijo pr’ Bukovc (www.bukovc.si), ker bo komisija zasedala v dopoldanskem času, razglasitev rezultatov pa bo ob 15h, ko se vrnejo pohodniki nazaj iz pohoda. Salame lahko oddate tudi že kak dan prej, po dogovoru z g. Alojzom Krekom (041/864-152). Zmagovalka bo prejela naziv ”Kraljica Zale 2012”. Obiskovalci pa boste imeli možnost pokušati salame, ki jih je ocenjevala strokovna komisija.

Za dodatne informacije in PRIJAVE  vam je na voljo Lucija Kavčič na telefonski številki 031/693-731 ali preko e-pošte:lucija@tdzirovskivrh.si

Vsebina poti je sofinancirana iz Evropskega Kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje, nacionalnih sredstev ter sredstev občine Gorenja vas – Poljane.

Lepo vabljeni!

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *