Gospodarstvo

Plana nad Lužnici in občina Gorenja vas – Poljane

Naša občina ni poznana samo po Sloveniji, ampak mednarodno. Od letos naprej, imamo tudi podpisan dogovor o partnerstvu med občinama Plana nad Lužnici in občino Gorenja vas – Poljane.

Mesto Plana na Lužnici leži 60 km severno od Čeških Budejovic, središča južne Češke, sredi valovite kulturne krajine s polji, obdana z gozdovi in pasovi zelenja ter številnimi manjšimi jezeri. Značilnosti krajine se odražajo v mestnem grbu, kjer so simboli reka, hrastov list ter sonce.

V bližini mesta lahko obiščete tudi naravne znamenitosti Chynovsko jamo, botanični vrt v bližnjem Taboru in naravoslovno učno pot mokrišča Borkoviško blato. Med arhitekturne znamenitosti spada preko Lužnice speljani most Stadlecky, edini viseči most v Evropi ,ki je bil zaradi poplavitve v celoti prestavljen na drugo lokacijo.

Reka je primerna za čolnarjenje in ribolov, predvsem krapov, ki so tradicionalna jed na krožniku v tem delu Češke. V okolici so speljane številne označene pešpoti ter kolesarske in konjeniške poti. V bližini se nahaja mesto Tabor z bogato kulturno dediščino in urejenim središčem starega dela mesta z osrednjim trgom. V okolici je tudi več gradov in graščin s pestro zgodovino, parki in ohranjeno notranjo opremo. Med njimi je graščina Červená Lhota z zanimivo zgodbo o rdeči barvi gradu. Majska narava v mestu ob Lužnici je dehtela od španskega bezga , oko pa se je lahko spočilo ob lepo urejenem in vzdrževanem mestnem zelenju in naravnem zelenem okvirju reke, po kateri so se že spuščali s čolni.

Prvi pisni dokument z omembo Plane na Lužnici sega v leto 1288, pred desetimi leti pa je uradno postala mesto. Viden napredek mesta se občuti že na zunanji urejenosti ob sprehodu po središču mesta. Številni že uresničeni in tudi začeti projekti na področju infrastrukture, obnove in splošnega razvoja mesta, o katerih je spregovoril župan Jiri Šimanek na proslavi, so tesno povezani tudi z njegovimi izobraženimi meščani, česar se mestna oblast dobro zaveda. Povezanost s šolstvom je bilo čutiti tako na sedežu mestne uprave, kjer so v sejni in poročni sobi razstavljena odlična likovna dela njihove osnovne šole, kot tudi na proslavi, kjer so z izbranim programom nastopile različne šolske skupine, pa tudi skupine njihovih staršev.

Proslave se je na povabilo njihovega župana udeležila tudi delegacija iz naše občine, ki sta jo na predvečer dogodka na mestnem uradu prijazno sprejela, razkazala mesto z okolico in jo ves čas spremljala in se z njo trudila direktor občinske uprave Antonin Koliha in podžupan Vladislav Kubec, ter sproščeni»prevajalec« Vaclav Sedivy – Vašek, profesor elektronike na tamkajšnji tehnični srednji šoli. Slednji je bil že večkrat v naši dolini in kot se je izkazalo, pozna tudi slovnične posebnosti naših krajev.

Neformalno že nekaj časa poteka neuradno sodelovanje med občinama, predvsem ob nekaterih kulturnih ali občinskih dogodkih. Med drugim je tam razstavljal naš znani fotograf Izidor Jesenko, in lahko bi mu rekli tudi kulturni ambasador naše občine. Prav Izidor je pravzaprav začel s prvimi poznanstvi in izmenjavo med umetniki in gasilci v obeh občinah. Naj ob tem povemo, da imajo čisto nov gasilski , po češko hasički dom, na katerega so zelo ponosni. Tudi proslava se jo odvijala v njegovi neposredni bližini ob športnem igrišču, kjer so v dopoldanskem času potekale otroške športne igre Bambi.

Obisk občinske delegacije je bil namenjen podpisu dogovora o partnerstvu med občinama Plana na Lužnici in Gorenja vas –Poljane, katerega pobudnik je Plana na Lužnici. Dogovor je bil podpisan na mestnem uradu pred proslavo, na kateri je župan kasneje tudi javno objavil podpis in predstavil našega podžupana, ki je bo tem dogodku pozdravil zbrane. Listino sta podpisala župan mesta in podžupan naše občine Janez Horvat. Kot je povedal župan v nagovoru, s podpisom dogovora o partnerstvu je s tem formalizirano dosedanje prijateljstvo, ki neuradno poteka že od leta 2003. Podpisu je sledila predaja priložnostnih daril. Županu Šimaneku smo izročili akvarel z motivom Javorij. Namen partnerstva je glede na pogodbo predvsem v druženju prebivalcev obeh občin, skupno reševanje splošnih problemov, izobraževanje, izkoriščanje možnosti za skupne evropske projekte, podpiranje poslovnih stikov ter organizacija in priprava raznih aktivnosti v zvezi s programom sodelovanja.

Direktor občinske uprave je ob tem podal pobudo, da bi se formalno prijateljstvo najprej pričelo med osnovnimi šolami. Podžupan Janez Hrovat je županu čestital ob desetletnici mesta in ob podpisu dogovora izrazil namero o skupni pripravi programa in načinu sodelovanja v bodoče in povabil predstavnike mesta na obisk v našo občino.

Tadeja Šubic

Trackbacks / Pings

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *