Zanimivosti

Občini Gorenja vas – Poljane in Žiri pristopili k projektu RCERO Ljubljana

Občini Gorenja vas-Poljane in Žiri sta včeraj, 7. marca 2012, podpisali pogodbo o pristopu k skupnemu ravnanju z odpadki v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana. Projekt nadgradnje RCERO Ljubljana je v Sloveniji najobsežnejši projekt na področju problematike ravnanja z odpadki in je s 65,88 odstotki sredstev sofinanciran iz Kohezijskega sklada. Nosilni investitor je Mestna občina Ljubljana, v projekt pa je zdaj še z dvema novima občinama pristopnicama, ki sta se zavezali k skupnemu koriščenju načrtovanih kapacitet RCERO Ljubljana, vključno z MOL vključenih že 27 občin širše osrednjeslovenske regije. Na slavnostnem dogodku so sodelovali Aleš Čerin, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Ljubljana, Janez Žakelj, župan občine Žiri, in Milan Čadež, župan občine Gorenja vas-Poljane.

»Projekt RCERO je dolgoročna rešitev problematike ravnanja z odpadki na sodoben in okolju prijazen način,« je uvodoma poudaril podžupan MOL Čerin in pojasnil, da sta dva dela projekta, čistilna naprava za izcedne vode in odlagalno polje, že zgrajena. Za tretji, najzahtevnejši del, torej izgradnjo objektov za predelavo odpadkov, trenutno poteka postopek izbire izvajalca.

» V občini smo maja lani uvedli ločeno zbiranje odpadkov v gospodinjstvih, trenutno zberemo 100 kilogramov komunalnih odpadkov in veseli smo, da so nas občine, vključene v RCERO, sprejele v svojo družbo,« je ob podpisu pogodbe povedal žirovski župan Žakelj. Tudi župan občine Gorenja vas-Poljane je vesel, da so skupaj s sosednjo občino videli skupni interes za sodelovanje v projektu, poudaril pa je tudi pomen doslednega ločevanja odpadkov. »Ločeno zbiranje odpadkov in s tem zagotavljanje ponovne uporabe ločeno zbranih frakcij je ne le obveznost vsakega župana, temveč tudi vsakega občana,« je izpostavil župan Čadež.

S podpisom te pogodbe se podpisnice dogovorijo, da morata občini Gorenja vas-Poljane in Žiri predati, Snaga Javno podjetje d.o.o. pa v obdelavo prevzeti 545 ton mešanih komunalnih odpadkov in 50 ton biorazgradljivih odpadkov na leto iz občine Gorenja vas-Poljane in 495 ton mešanih komunalnih odpadkov in 60 ton biorazgradljivih odpadkov na leto iz občine Žiri.

V projekt je sedaj poleg Mestne občine Ljubljana vključenih že 26 občin (Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Domžale, Kamnik, Komenda, Trzin, Lukovica, Moravče, Vodice, Mengeš, Grosuplje, Ivančna gorica, Dobrepolje, Ribnica, Loški Potok, Sodražica, Cerklje na Gorenjskem, Bloke, Žiri, Gorenja vas-Poljane), zato RCERO Ljubljana sodi med pomembnejše projekte s področja ravnanja z odpadki v Republiki Sloveniji.

Celoten projekt, za katerega je Evropska komisija odločbo izdala aprila 2009, po pooblastilu Mestne občine Ljubljana (MOL) ter preostalih občin vodi in izvaja javno podjetje Snaga.Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *