Intervjuji

Niko Stržinar – predsednik ŠDMH

Športno Društvo Marmor Hotavlje je eno najbolj dejavnih društev na dolini, to lahko vsak brez slabe vesti potrdi. S pomočjo lokalnih podjetji kot je Marmor Hotavlje, Topos Hotavlje in ostali, ima aktivnosti res ogromno. Vodi ga Niko Stržinar, kateremu smo zastavili nekaj vprašanj.

Kako dolgo že obstoja vaše športno društvo in kako je prišlo do ustanovitve?
Uradno društvo deluje od leta 1994, nastalo pa je na osnovah delovanja mladine, ki je že 20 let in več nazaj prirejala določene športne prireditve (teki, krosi,…). Ker je bilo novih generacij vedno več, želje po organiziranju prireditev in rekreaciji tudi, je sledila logična posledica, da se delovanje uradno uredi.

Koliko članov šteje vaše ŠD?
Športno društvo Marmor Hotavlje trenutno šteje okrog 150 članov.

Katere športe zajema vaše ŠD?
Društvo sicer podpira vse športe, s katerimi se njeni člani pod društvenim okriljem želijo ukvarjati. Trenutno so glavni športi floorball, košarka, pohodništvo, kolesarjenje in tek, pozimi tudi smučanje in tek na smučeh.

V katerih športih dosegate najboljše rezultate? Zakaj mislite, da je tako?
V tekmovalnem smislu je glavni šport predvsem floorball, ostali športi so tekmovalno-rekreativne narave. Floorball je zanimiv zlasti za mlade, zasluge za popularizacijo tega športa v društvu pa gredo zanesenjakom, ki so že več kot desetletje nazaj začeli z rekreacijo floorballa in nato nastopanjem v žirovski ligi. To so bili tudi začetki za kasnejše nastopanje društva na državnem prvenstvu v floorballu.

Katere športne objekte imajo na voljo vaši člani?
Društvo nima svojih objektov, svojo dejavnost izvaja v telovadnicah v Gorenji vasi in Poljanah ter na zunanjem igrišču za Zadružnim domom na Hotavljah. To igrišče na Hotavljah je tisto, kjer se mladina še najrajši zadržuje na »športnih potepanjih«. Odgovor, da je morda to igrišče vendarle »domače, društveno«, že skoraj 10 let ponuja Občinska floorball poletna liga, ki je v pomladno- poletnih mesecih središče športnega dogajanja v vasi. Največji objekt, ki ga koristijo naši člani, pa je vsekakor narava, okoliški hribi in ceste. V ožji in malo širši okolici Hotavelj se namreč poleg vsakdanje rekreacije dogajajo številne tekmovalno- rekreativno – družabne prireditve (npr. hotaveljska grča, tj. vzpon z gorskimi kolesi na Blegoš, Slajkatlon, KBK, Urekov pohod na Goro,…).

Kakšni so največji uspehi vaših članov?
Največji uspehi so doseženi v floorballu, kjer je pred leti naša mladinska ekipa osvojila državni naslov, prav letos pa so državne prvakinje postala tudi naša dekleta z ekipo ŠDMH Zverine. Dekleta čaka letos še nastop na finalnem turnirju mednarodne lige v Avstriji. Naše floorball ekipe so poleg tega osvojile še nekaj drugih in tretjih mest v državnem prvenstvu. Trenutno pa je med našimi člani najbol vroče ime Tone Kosmač, ki se je letos odločil, da ob podpori domačih podjetnikov, domačega društva, predvsem pa trenerja Romana Kejžarja, poskusi doseči normo za nastop v maratonu na Olimpijskih igrah v Londonu 2012. Treningu se je posvetil profesionalno, letošnji rezultati pa že kažejo, da je na pravi poti. Poleg zmag na Kraškem maratonu in polmaratonu v Radencih, je bil kot najboljši Slovenec 11. na maratonu v Milanu.

So bili ali so člani vašega športnega društva vrhunski športniki, ki jih lahko zasledimo na tekmovanjih mednarodnega kova?
Poleg že omenjenega Toneta Kosmača, maratonca, ki si status vrhunskega športnika šele želi pridobiti, je v širši okolici med našimi člani najbolj zagnan in poznan športnik Lojze Oblak, svoj čas najboljši jekleni triatlonec v Sloveniji, zdaj pa predvsem uspešen cestni kolesar. Lojze je tudi tisti, ki je »sprovociral« nastanek ene naših najbolj znanih in zanimivih športnih prireditev- SLAJKATLONA.

Ali je zanimanje za članstvo v vašem društvu v porastu ali upada?
Društvo ima širok spekter dejavnosti, zato je tudi članstvo veliko. Trend zadnjih let kaže, da je članstvo v porasti. Seveda društvu ni glavni motiv imeti čimveč članstva, pač pa zlasti zagotavljati športno- rekreativno dejavnost v vasi in širši okolici. Članstvo, tako ali drugačno, je le odraz dela za ljudi.

Kakšne so vaše finančne zmožnosti?
Denarja seveda nikoli ni dovolj. Trudimo se namreč, da na vseh prireditvah poskušamo udeležencem in tistim, ki nam pomagajo, čimveč ponuditi, vse z namenom, da se radi vračajo na prireditve v naše kraje. Glede na to, da tekmovalci plačajo štartnino, je pošteno, da za to tudi nekaj dobijo, pa tudi, če je to le majhna pozornost. Sploh pa ta velja za naše sodelovce, ki vse svoje delo za društvo opravijo prostovoljno. Zanje naredimo kakšen piknik, jih peljemo na smučanje, kolesarjenje,…

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
V bodoče želimo skrbeti predvsem za zagotavljanje osnovnih pogojev za ukvarjanje z rekreacijo na različnih področjih, odvisno od želja in potreb vaščanov ter članov. Ker pa je pri športu obvezen tudi tekmovalni pridih, bomo še vedno skrbeli za organizacijo tekmovalnih športnih prireditev.

Urša Mravlja

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *