Dogodki, Kultura, Zanimivosti

Mednarodni simpozij “Pasijoni v Evropi” v Škofji Loki

Občina Škofja Loka in Razvojna agencija Sora vabita vse sodelujoče na Pasijonu in obiskovalce omenjenega dogodka, da se udeležijo predavanj in delavnic, ki bodo potekale od 17.  do 20. marca 2011 in se bodo zvrstile v okviru Mednarodnega simpozija z naslovom “Pasijoni v Evropi – Bogata dediščina za prihodnost”.

V želji po ohranitvi t.i. pasijonske kondicije ter povečani prepoznavnosti in mednarodni uveljavitvi Škofjeloškega pasijona, bo Občina Škofja Loka pripravila Mednarodni znanstveni simpozij z naslovom ”Pasijoni v Evropi – Bogata dediščina za prihodnost”.

Na simpoziju, ki bo potekal v okviru programa ”Evropa za državljane” se bodo zbrali slovenski in tuji strokovnjaki, predstavniki pristojnih državnih in občinski inštitucij, predstavniki različnih društev, zavodov ter vsa ostala zainteresirana javnosti, ki jih povezuje ohranjanje te edinstvene žive kulturne dediščine Evrope – pasijonskega izročila.

Sodelovali bodo tudi predstavniki partnerskih mest v katerih se uprizarjajo pasijoni ali pasijonske procesije in so povezani v mednarodnem združenju ”Europassion”. V okviru simpozija se bo tako zvrstilo več zanimivih predstavitev organizatorjev pasijonskih prireditev, predavanj uglednih strokovnjakov, ki bodo o pasijonu govorili z različnih vidikov (glasbenega, zgodovinskega in literarnega). Odvili se bosta tudi dve okrogli mizi, in sicer o izzivih prostovoljnega dela pri organizaciji pasijonskih – srednjeveških prireditev ter o vključevanju lokalnih skupnosti v turistični in kulturni razvoj mest. V okviru dogodka si bo moč ogledati sprevod konjenikov Škofjeloške Pasijonske konjenice na Mestnem trgu, v Sokolskem domu pa bo na ogled postavljena razstava Slovenski pasijoni.

Razpored dogodkov po dnevih je sledeč:

Mednarodni simpozij “Pasijoni v Evropi”

– od četrtka, 17. marca do nedelje, 20. marca 2011 v Škofji Loki.

Odprtje konference “Pasijoni v Evropi” ter razstave “Slovenski pasijoni”

– četrtek, 17. marca 2011 ob 19. uri v Sokolskem domu, Škofja Loka.

Prihod konjenikov škofjeloškega pasijona

– sobota, 19.marca 2011, ob 11.uri na Mestnem trgu, Škofja Loka.

Podrobnejši program večdnevnega dogodka ter prijavnico najdete na spletnih straneh www.skofjaloka.si ali www.ra-sora.si.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *