Intervjuji

Lenart Šifrar – KUD Sovodenj

Lenart Šifrar

Lenart Šifrar

KUD Sovodenj ima za seboj že veliko dramskih iger, letos pa so veliko uspeha poželi z igro 7 smrtnih grehov, katera je samo na Sovodnju že dvakrat napolnila dvorano. Pogovarjali smo se s predsednikom KUD-a, Lenartom Šifrarjem.

Koliko časa deluje KUD Sovodenj?
KUD Sovodenj deluje že od septembra leta 1947. Nastal je iz dveh društev, ki sta delovala že pred 2. svetovno vojno. To sta prosvetno in sokolsko društvo. Do nedavnega je društvo nosilo ime KUD »Boštjan Jezeršek« po prvoborcu v Dražgoški bitki, a smo ime pred kratkim spremenili v KUD Sovodenj, zaradi negodovanja njegovih sorodnikov, predvsem pa zaradi prepoznavnosti in ker ne želimo biti politično opredeljeni.

Katere skupine oz. zasedbe vključuje KUD Sovodenj?
Trenutno v društvu delujejo 3 sekcije. To so glasbena skupina Red Pill, mladinski pevski zbor MANUAL, ter seveda gledališka sekcija Neč Bat Teater, ki je glavni nosilec društva.

Kdaj ste ustanovili “neč bat teater,” od kje ideja za ime?
Ustanovljen je bil na Občnem zboru leta 2009. Neuradno pa smo ime uporabljali že prej. Čeprav ime kar dobro ponazarja mentaliteto igralske skupine, se ne moremo kititi z avtorstvom tega imena. Prav danes (20.3.) mineva tri leta od tragične in prezgodne smrti dveh naših pomembnih članov Davorina Likarja in Jurija Uršiča. Neč Bat Sam Žgat je bil življenjski logo slednjega in smo tudi na ta način, da smo tako oblikovali ime sekcije počastili spomin na naša prijatelja.

Kje ste dobili idejo za igro 7 smrtnih grehov?
Sama ideja je prišla dokaj spontano. S punco sva si že prejšnje leto ogledala šokantno predstavo Via Negative z naslovom Incasso. To je bila le ena izmed predstav v sklopu sedmih pod delavnim naslovom 7 smrtnih grehov. Kasneje, ko sem premleval temo za našo novo predstavo se mi je ta tema zdela izredno zanimiva. A da ne bo pomote skopirali smo le temo. Sama predstava je popolnoma drugačna. Dodal sem koncept s pesmi Seventh son of a Seventh Son v izbedbi Iron Maiden. Tako je nastal koncept, da se angel in hudič prerekata za dušo umrlega dekleta, ter se dogovorita, da bodo o njeni usodi odločali grehi.

Nam lahko na kratko opišete igro od začetne ideje pa do premiere?
Čeprav je delo pri predstavah podobno se delo vsako leto razlikuje. Če za primer vzamemo prav 7 smrtnih grehov. Z vajami smo pričeli v začetku oktobra, kjer sem ekipi obelodanil koncept letošnje predstave. Razdelili smo si nekaj vlog, ostale pa pustili igralcem, da si jih izmislijo sami. Sledilo je delo v skupinah. Vsaka skupina je dobila svoj greh ter naredila skeč na to temo. Določili smo samo, če glavna igralka – Vesna (Martina Jezeršek) zagreši ta greh ali ne. Ko so bili grehi narejeni smo jih še popravili (enega zamenjali) in izpilili dodali tekst angela in hudiča, svetlobne ter glasbene efekte in tako je bila predstava nared. To je zelo na kratko potek vseh 25 vaj, ki smo jih imeli pred premiero.

Kakšno vzdušje vlada v skupini in komu se lahko za to zahvalite? Pride kdaj do nestrinjanja in kako to rešujete?
Večinoma je vzdušje v ekipi zelo dobro, k temu pripomore ekipno delo ter vsak posameznik posebej. Ker skupaj strmimo k istemu cilju je tudi nestrinjanja lažje zgladiti. Seveda pa ni vse vedno rožnato, saj bi bilo nerealno pričakovati, da se bo ekipa dvajsetih ljudi strinjala o vsem. Tako vsako leto pred premiero vlada določena napetost, kar pa takoj po nastopu pred občinstvom pozabimo.

Kdo se lahko pridruži vaši skupini?
Naši skupini se lahko pridruži vsak, ki ima dovolj časa in misli da bi lahko s svojim znanjem ali talentom pripomogel k realizaciji projekta kot je predstava.

Imate za to posebno avdicijo?
Nimamo avdicij. Čeprav je bilo govora tudi o tem. A smo še vedno amaterska ekipa in pozdravimo vsakega, ki si želi ustvarjanja na odru in se počuti, da bi lahko postal član naše ekipe.

Kako pogosto imate vaje?
Vaje imamo kadar si lahko vzamemo čas za njih torej v času priprav na premiero enkrat do dvakrat na teden. Praviloma v petek in soboto zvečer. Saj je kar nekaj naših članov študentov, ki so čez teden v Ljubljani. Po premieri pa imamo vaje samo če so potrebne.

Bi na koncu želeli še kaj povdariti?
Rad bi rekel, da Neč Bat Teater ni samo ena predstava. V poletnem času se pripravimo na festival pouličnega gledališča Ana Desetnica, sestavimo skeč za posebne priložnosti. Upam pa da bomo tudi letos v sodelovanju s KUD-om Cerkno posneli film.
Če bi se kdo od bralcev našel v naši ekipi naj mi to sporoči na kudsovodenj@gmail.com

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *