Fotomuzej Vlastja

Foto muzej Vlastja je leta 1991 v nekdanjem župnišču v Gorenji vasi ustanovil mednarodni mojster fotografije Vlastja Simončič. V muzej je postavil del svoje bogate zbirke: fotoaparate, filmske kamere in druge fotografske pripomočke.

G. Vlastja je fotografiral številne medicinske dosežke, med njimi precej za primere fakultete in klinike. Veliko se je ukvarjal z gledališko umetnostjo, v ta namen je filmskemu muzeju zapustil  40.000 filmov. Prejel je zlati znak Planinske zveze Slovenije za planinsko fotografijo. Veliko njegovega novinarskega arhiva hranijo v Muzeju novejše zgodovine. Simončiču je Mednarodna zveza za umetniško fotografijo leta 1957 podelila naziv artiste fiap, deset let pozneje je prejel znak excellence fiap, leta 1990 še višje priznanje, častni zank honoraire excellence fiap pa so mu podelili ob 85. letu starosti. Je edini Slovenec s častnim znakom mednarodnega združenja umetniških fotografov, edini v bivši Jugoslaviji je imel avstrijsko priznanje za fotografske zasluge sartorius. Bil je tudi dober pedagog, saj je otroke učil fotografije s posebno tehniko, o čimer obstaja tudi posebna brošura.

Poleg vsega tega pa muzej krasi še približno sto drugih medalj, zbirka v muzeju prikazuje tudi izdelavo fotografij nekoč (preproste temnice, fleši za enkratno uporabo z vnetljivim praškom, strojček za obrezovanje slik, retuširane mize za negative, strojček za izdelovanje razglednic, tipe razvijalnih doz za film itd.). V muzeju je razstavljen razvoj fotoaparatov, katere je uporabljal Simončič oz. ki jih je dobil v dar, videti je možno vse od preprostih do ruskih svetlomerov, diaprojektorjev na petrolejko in kamer.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *