Cerkev svetega Martina

Začetki cerkve segajo že v 14. stoletje, vendar se prvič omenja šele leta 1623. Prvotno je v Poljanah stala gotska cerkev, ki so jo podrli ob zidanju baročne cerkve Gregorja Mačka in sicer v dvajsetih letih 18. stoletja. V zidove so takrat vzidali nekaj figuralnih sklepnikov in reber oboka, ki so jih nato našli ob rušenju cerkve leta 1954, vse to pa še danes hrani Loški muzej.

Baročno cerkev so novembra 1944 minirali partizani, leta 1954 pa so cerkev dokončno porušili, kljub temu da jim je ing. arh. Valentinčič  že predhodno izdelal načrt za rekonstrukcijo.

Novo cerkev so po načrtih ing. arh. Antona Bitenca, dogradili na novi lokaciji leta 1967, vsa takratna dela pa so potekala pod nadzorom statika ing. arh. Georgij Assejeva. Cerkev ima centralno tlorisno zasnovo, vstopa se preko dvignjenih nivojev s stopnicami. Prvotni zvonik nad severno fasado je v 90. letih prejšnjega stoletja nadomestil nov.

Kot zanimivost naj omenimo, da je tudi Valvazor omenjal »cerkev Janeza Krstnika v Sestranski vasi s tremi oltarji in bratovščino sv. Antona Padovanskega«.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *