Žirovski Vrh Svetega Urbana

Žirovski Vrh Svetega Urbana je kmečki zaselek, ob vznožju katerega leži Gorenja vas. Razteza se vse od Brebovnice in čez Javorč do Žirovskega Vrha Svetega Antona. Skozi kraj potekajo dokaj pomembne prometne povezave do Brebovnice, čez Žirovski vrh do Žirov in na drugo stran v Gorenjo vas. Vas ima 32 domačij, ki skupaj obsegajo približno 1000 hektarov. Prebivalcev je približno 125, ti se veliko ukvarjajo s kmetijstvom in turizmom, ob tem pa hodijo na delo drugam ali pa imajo doma lesno obrt.

Turistično in gospodarsko je zelo pomemben gozd Zala, kjer lahko občudujete visoka mravljišča, če imate srečo, pa slišite divjega petelina. O lovu na tega »gozdnega perutnine vladarja« je pisal tudi Ivan Tavčar v zbirki novel V Zali.

Mnogo turistov privabi Rupnikova linija s številnimi bunkerji, ki naj bi služili v vojaške namene. V spomin na stare čase prirejajo na Javorču Praznik žetve in Lepo je res na deželi.

Čeprav ležijo na osojni legi, so na vzpetini in imajo lep razgled na Škofjeloško hribovje in Alpe.

Zgodovina sega že daleč nazaj v leto 973, kolonizacija naj bi se začela pred letom 1500. V najstarejših zapisih naj bi bili omenjeni dve domačiji: Podlešan in Jeram. V vasi je star mlin, v katerem se že vrsto let ne vrtijo mlinski kamni in ki žal propada, pravijo mu Budlou maln.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *