Srednji vrh

Kraj se imenuje tako zato, ker leži na sredini Polhograjskega hribovja. Srednji Vrh je hribovita vas in se razprostira med Potrebuježevim in Ernejčkovim grabnom, na vzhodu ga obdaja Setnik, na severu Črni Vrh, na jugu Planina in na zahodu Rovt. Hiše so raztresene po vsem hribu, le nekatere se nahajajo ob vznožju, kjer poteka glavna cesta. Vas ima 26 hišnih številk, od katerih jih je vsaj pet neposeljenih. Kraj ima 85 prebivalcev, število prebivalcev pa se iz leta v leto zmanjšuje, saj je otrok zmeraj manj, starost prebivalcev pa se povečuje.

Pri enajstih hišah se še ukvarjajo s kmetijstvom, nekateri pa so to dejavnost opustili, ker so imeli premalo zemlje ali pa so prebivalci ostareli in nimajo naslednikov. Na nobeni kmetiji se ne ukvarjajo izključno s kmetijstvom, ker to ne prinaša dovolj zaslužka. Nekateri hodijo še v službo, drugi pa se ukvarjajo s še kakšno drugo dejavnostjo (razrez hlodovine, vzreja jelenov damjakov …). Pogoji za kmetovanje so težki zaradi strmega terena, vse kmetije vzrejajo govedo za meso, razen na eni se ukvarjajo s pridelavo mleka. Imamo tudi nekatere samostojne podjetnike (elektroinštalacije, tesarstvo).

Kraj nima posebnih naravnih znamenitosti, obstajajo pa lepe pohodne poti, ki ponujajo pogled na okoliške hribe in vasi. Na pešpoti stojijo razne kapelice in znamenja. Ena izmed najstarejših je kapelica v Pečovju, ki je bila zgrajena v 16. stoletju v zahvalo Bogu, ker jih ni prizadela kuga.

Nekoč se je kraj imenoval Črni Vrh. Po koncu druge svetovne vojne, ko je število prebivalcev začelo ponovno naraščati, so razdelili Črni Vrh na tri dele. En del se je še vedno imenoval Črni Vrh, druga dva pa Rovt in Srednji Vrh.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *