Srednje Brdo

Vas leži na višini 500 metrov. Iz nje je lep pogled na Blegoš, ki je v zimskem času pokrit s snegom. Nad vasjo se dviga prelep hrib Makovice, na katerem je čudovita razgledna točka.

Na začetku vasi stoji kapelica, katero je zgradil sedaj že pokojni Anton Klemenčič. Vas delimo v dva dela: desna stran je znana po večjih kmetijah in leva po manjših, včasih so jo imenovali Košenije in jo nekateri tako imenujejo še sedaj. V vasi je osem kmetij, štiri manjše in štiri večje, večje se imenujejo Pr’ Lovrih, Pr’ Teminc, Pr’ Kosmač in Pr’ Kumar. Na vsaki kmetiji imajo zavetnika ognja sv. Florjana. Najstarejša hiša pa je bila zgrajena pred 180 leti.

Vaščani si po večini služijo kruh v tovarni Marmor Hotavlje, ki leži le nekaj kilometrov iz vasi, poleg tega nekateri hodijo v službo še v Ljubljano, Škofjo Loko, Cerkno, Žiri in Gorenjo vas. V vasi je 99 prebivalcev, od tega je 46 otrok.

Sosednji kraji so Hotavlje, Volaka, Kopačnica in Studor

Srednje Brdo je bilo izbrano za najlepšo vas v občini v letih od 1998 do 2000.

V vasi obujajo mnoge stare navade in dela, kot so ličkanje koruze, šranganje, otroci za pusta našemljeni hodijo od hiše do hiše, v času božiča blagoslavljajo hiše in ob veliki noči tudi hrano, tlačijo kislo zelje, kuhajo žganje …

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *