Podgora

Podgora je vasica ob glavni cesti, ki vodi od Gorenje vasi do Žirov, leži na nadmorski višini 425 metrov. Spada v občino Gorenjo vas-Poljane in pod krajevno skupnost Trebija. V vasi živi od 100 do 150 prebivalcev, starejši se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom, srednji in mlajši sloj pa hodi na delo v okoliške kraje.

V Podgori so našli sponko iz rimskih časov, ki priča, da so tod hodili že Rimljani.

Vas je dobila ime po pogorišču dreves, kar se je zgodilo pred mnogo leti in prav zato se med domačini še vedno uporablja izraz »Pogara«, ki je nekakšna popačenka iz besede pogorišče. Piluc, ki je del Podgore, pa je dobil ime po vetru, ki neprestano piha oziroma pili skozi ta del vasi.

Leta 1932 se je tu rodil slovenski pisatelj, prevajalec, slikar in urednik Vladimir Kavčič, katerega uvrščamo med sodobne klasike. Pisal je predvsem novele in romane, ukvarjal

pa se je tudi z dramatiko in s publicistiko. Glavna tema njegovih del je bila druga svetovna vojna. Poleg knjig za odrasle pa je napisal tudi nekaj del za mladino. Za svoja dela je prejel Prešernovo nagrado, Prešernovo nagrado gorenjskih občin, Župančičevo in Kajuhovo nagrado (dvakrat) itd.

Pred nekaj leti so v vasi ustanovili turistično društvo DAR, kateri poskrbi za veselo dogajanje. Na novo leto priredijo zabavo pod smreko, poleti pa veselice.

Nova je tudi glavna cesta. Takrat so uredili pločnike in še dodatno avtobusno postajo, tako da so poskrbeli za večjo varnost otrok, ki se vsak dan vozijo v šolo.

V Podgori imajo staro hišo,ki je spremenjeno v muzej! Pred približno petnajstimi leti je razstavo uredil David Jenko, ki je bil takrat še osnovnošolec. Med prvimi obiskovalci je bil takratni ravnatelj osnovne šole v Gorenji vasi Valentin Kokalj, prišli pa so tudi Davidovi sošolci in drugi radovedneži. V tej hiši je nekoč živel Davidov oče Anton Jenko. Po domače se je domačiji reklo Pr’ Lovrač in je stara približno osemdeset let. Muzej v Podgori je ljubiteljski. V njem je polno starih predmetov, kot so: pripomoček za izdelovanje čevljev, kolovrat, stari radijski sprejemniki, časopisi, citre, fotografije, vojaške žlice in deli uniforme, prastare konjske podkve, laterne … Ena najbolj zanimivih stvari je dobro ohranjena črna kuhinja.

V vasi je kar nekaj starih hiš. Najstarejša je izpred prve svetovne vojne in se ji reče Pr’ Tratari.

Vas ima dve kapelici in hišo, ki nosi letnico 1821, v kateri se je rodil šahist Bojan Puc.

Svoje čase je bila Podgora znana po gostilni Cestnik, katero so pred leti zaprli, novi lastnik pa se je pričel ukvarjati z lesno obrtjo. Mladi podjetniki gradijo večjo delavnico za kovinsko obrt, nekaj pa je tudi avtoprevoznikov.

Vaščani se ob prostih dneh radi povzpnejo na Slajko, ki lepo vidna bedi nad vasjo in vabi na obisk. Lahko se sprehodite na Klučje, od koder se odpre pogled na Trebijo in proti fužinski soteski. Če se vzpnete na Hrastje, lahko občudujte Gorenjo vas, bližnje in malo bolj oddaljene vasi po gričih Škofjeloškega hribovja, očak Blegoš pa zapira pogled na Selško dolino.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *