Leskovica

Leskovica leži na 800 metrih nadmorske višine, razprostira se pod pobočjem Blegoša čez Špehovše, na zahodu jo obdaja Smučarski center Cerkno. Ime je vas verjetno dobila po grmu leska.

Vas ima 32 hiš, ki ležijo na hribovitem terenu, v katerih živi približno 110 prebivalcev, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi.

V Leskovico je mogoče priti iz treh smeri: s Hotavelj preko Kopačnice, s Hotavelj čez Volako in iz Cerknega preko Novakov. Vas je včasih imela podružnično šolo, ki trenutno služi stanovanju in dejavnostim, kot sta ples in aerobika.

Otroci se z avtobusom vozijo v šolo v Gorenjo vas. Leskovica ima župnišče in cerkev, ki je posvečena sv. Urhu. Poleg nje se nahaja spominska plošča padlim borcem. Ob poti skozi Leskovico stojijo tri kapelice.

Najvišja točka, ki spada pod Leskovico, je Blegoš (1562 metrov). Nanj se vzpenjajo turisti iz cele Slovenije v vseh letnih časih predvsem zaradi razgleda in paše živine, katero priženejo Leskovčani. Vzhodno od Leskovice se nahaja hrib Čelo.

V vasi se še danes ohranjajo stare obrti, kot so klekljanje, pletenje in izdelovanje lesenih grabelj. Vaščani niso pozabili niti na stare šege in navade; ob porokah prirejajo šrange, v zimskem času pa se lotijo kolin.

Zanimive so tudi Makovice, razgledna točka z apnenčasto podlago, kjer ni nobene vode.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *