Laniše

Laniše so nastale pred več kot 300 leti. Večino ljudi so naselili v ta kraj zaradi takrat zelo cenjenega lanu, po katerem je vas dobila ime. Lanu ne sejejo več, ker sta se spremenila gojenje in predelava. Nekatere bližnje vasi so Laniše imenovale Kuri vrh.

Keaju pripada del gozda, ki ga imenujemo Osojnce, ker je na osojni strani, tja so prihajali rudarji, da bi kopali bron. Še pred vojno so zaradi pomanjkanja rude prenehali s kopanjem, jame pa so zasuli.

Laniše ležijo na nadmorski višini 700–800 metrov. Najvišji vrh v bližini je Bevkov vrh na nadmorski višini 1050 metrov. Na njem je kapelica, posvečena Devici Mariji, in lep razgled na bližnje vasi.

Skozi Osojnce je potekala rapalska meja, čez mejo so tihotapili kavo, sladkor, živino, konje, tobak itd. Vsakič pa ni šlo vse po načrtu, če so »švercarje« opazili graničarji, so jih preganjali, zasliševali in zaprli. Če so poskušali zbežati, se je celo zgodilo, da so jih ustrelili.

Pred leti so se Laniše zelo razvile. Ozko makadamsko cesto je zamenjal asfalt, napeljali so javno razsvetljavo, zgradili hiše … Število prebivalcev se je povečalo, tako da danes tu živi približno 50 ljudi.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *