Krnice pri Novakih

Vas leži na robu Poljanske doline pod Blegošem. Že samo ime nakazuje, da se vas nahaja na meji z Gorenjsko in s Primorsko (Krnice so na gorenjski strani, Novaki pa na primorski). Stara povedka pravi, da je do vasi segalo morje in tu naj bi včasih živeli čolnarji, ki so s čolni prevažali ljudi. Še danes lahko vidiš navpično skalo, ki je služila krmarjem za privez čolnov, vendar le, če imaš srečo in pogum, saj jo skrbno čuvajo modrasi.

Na zahodni strani je Primorska in od tam se vse vode stekajo v Jadransko morje, z druge strani pa v Črno morje.

V kraju je petnajst hišnih številk, šest hiš je stalno naseljenih in občasno en vikend (brunarica). Sredi vasi stoji kapelica, v kateri je kip Jezusa, pribitega na križ. Kulturna znamenitost je kasarna, v kateri so včasih prenočevali vojaki, kasarna pomeni tudi mejnik rapalske meje. V vasi je tudi kmetija Pr’ Dimšarji, ki se ukvarja s peko kruha in peciva

Tik pod vasjo je v času med obema vojnama potekala stara jugoslovansko-italijanska meja, katere mejniki so še danes dobro vidni in nekateri lepo ohranjeni.

Iz vasi se lahko opazuje bližnjo in daljno okolico. Vidi se do Novakov, Robidnice, Lajš, Laz in Leskovice ter celo del Studorja, višje je Črni vrh, kjer se nahaja Smučarski center Cerkno, najlepši pa je pogled na Blegoš. Če se povzpnem na malo višji hrib Mah, zagledam Ermanovec z delom Podjelovega Brda in v daljavi Polhograjsko hribovje.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *