Koprivnik

Koprivnik je vas, ki je ime dobila po koprivi. Kraj je hribovska vasica, ki je velika po površini in majhna po naseljenosti (približno 50 hišnih številk). Koprivnik se razteza vse do Hobovš, Sovodnja, Javorjevega Dola, Mrzlega Vrha in Jarčje Doline. Spada pod občino Žiri.

Včasih je bil kraj pretežno kmečki, ukvarjali so se z živinorejo in gozdarstvom, danes je pravih kmetij še zelo malo, večinoma so zaposleni in kmetijstvo ni več edini vir zaslužka. V kraju se nahaja tovarna Termopol, ki stoji v neposredni bližini Sovodnja, a spada pod Koprivnik. Vaščani so ponosni tudi na pretvornik, saj ta stoji na vrhu Koprivnika in omogoča Žirovcem in drugim okoličanom sprejem televizijskega in Mobitelovega signala.

Ob meji z Javorjevim Dolom stoji kapelica, katera je bila postavljena po prvi svetovni vojni.

Koprivnik je imel veliko kozolcev: kozolec z birtahom, toplar, dvojni in stegnjeni kozolec. Pred prvo svetovno vojno je obstajalo več gostiln in trgovin, ki so bile kar po hišah. V vasi so živeli tudi berači, ki so za beračenje morali imeti posebno dovoljenje. Značilne jedi so bile: ječmenova juha, ješprenj, kaša, zelnik in smukavec (jed iz mladega zelja).

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *