Jazne

Jazne ležijo na desnem bregu Idrijce oziroma na južnem pobočju Bevkovega vrha. Spadajo pod Primorsko, ki se tik nad vasjo stika z Gorenjsko. Vas sestavljata dva zaselka: Gorenje in Dolenje Jazne. Jazne se razprostirajo od reke Idrijce do Bevkovega vrha ter od Javorjevega Dola do Otaleža. Cestne povezave so: Jazne–Cerkno, Jazne–Idrija in Jazne–Sovodenj–Gorenjska.

V Jaznah živi približno 100 ljudi, ki se ve večini ukvarjajo s kmetijstvom. V vasi sta le dve javni zgradbi: cerkev in mlekarna.

Vaščani so ustanovili društvo, ki so ga poimenovali Društvo za oživitev podeželja. Vsako leto pripravijo veliko prireditev, na katerih se vaščani družijo: gorski tek na Bevkov vrh, kres pri kaverni, ogled smučarskih poletov v Planici itd.

Prvo omembo vasi v zgodovini najdemo v tolminskem urbarju iz leta 1733. Prva omemba cerkve sv. Nikolaja (sv. Miklavža) pa je v poročilu iz Čedada iz leta 1590. Koliko je cerkev stara, natančno ni znano, zagotovo pa je, da je najstarejša v župniji in predstavlja izjemen kulturni spomenik.

V Jaznah so imeli kmetje včasih veliko čebelnjakov in so na veliko pridelovali med. Vas je po prvi svetovni vojni spadala pod Italijo. V vas so prihajali italijanski vojaki, ki so na Jaškem griču zgradili vojaško kaverno in v njej prebivali.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *