Hlavče Njive

Hlavče Njive so se včasih imenovale Hlavške ali Hlapčevske Njive. To pa zato, ker je sem prišel živet hlapec, ki se je odločil, da bo začel obdelovati zemljo.

Hlavče Njive ležijo v Poljanski dolini  nad Gorenjo vasjo, raztezajo se na nadmorski višini 700 metrov. V vasici prebiva približno 70 prebivalcev v 13 hišah, ki so »razmetane« po celem kraju.

Polovica prebivalstva se poleg službe ukvarja še s kmetijstvom, nekaj vaščanov se ukvarja tudi s samostojnim podjetništvom in z gostinstvom, saj je v vasi tudi gostilna in penzion Rezka, kjer je nekoč obratoval bazen. Kot zanimivost lahko povemo da je na Hlavčih Njivah odraščala sedaj slavna pevka Neža Buh ali Neisha.

Na Hlavčih Njivah so ponosni na številne ohranjene bunkerje, še bolj pa na ljudi, ki so jih gradili pred drugo svetovno vojno od leta 1938 do 1941. Zelo znan je tunel, ki se šteje kot del Rupnikove linije. Tunel je postal zelo zanimiv za obiskovalce, posebej lep je pozimi, ker v njem nastanejo številni ledeni kipi, ki so občudovanja vredni.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *