Fužine

Fužine so nastale okrog leta 1550 na obrobju freisinške nadškofije, ime so dobile po kopanju rude in predelovanju železa. So majhna vas, v kateri je približno 94 prebivalcev.

Skozi vas tečeta reki Sora in Sovodenjščica, na katerih stojita dve hidroelektrarni, ena na Sori, zraven katere je velik jez, in ena na Sovodenjščici, vas ima tudi sončno elektrarno. Na Fužinah je ekološka kmetija, na kateri imajo različne živali, in sicer damjake, košute in koze, ukvarjajo se tudi z vzrejo psov, v ta namen imajo pasji hotel. V tej vasi je kovač, ki zna narediti prečudovite ograje in obnoviti kmečko orodje. Imajo tudi Kovinsko galanterijo, kjer delajo različne stroje in robote. Na kmetiji Lojz pa se ukvarjajo s pridelavo in predelavo zelja in repe.

Tik ob glavni cesti proti Žirem, v Maharjevi grapi, stoji spomenik padlim fantom v drugi svetovni vojni.

Zaradi lepote in razgibanosti kraja je na vasi kar nekaj vikendov.

1 Comment

  1. Jaz sem že pred tremi ali štirimi meseci naročila prvi iedelzk, od takrat in vse do danes sem naročila sigurno že za 200 € oblek in o paketih ne duha ne sluha,..Ti si imel vsaj srečo da so ti odpisali, jaz sem jih klicala in telefon ni dosegljiv v njihovih uradnih urah, poslala sem jim najmanj 10 meilov in nič od njih, enkrat so mi odgovorili da dežnika ki sem ga naročila ni na zalogi, za cel kup drugih oblačil pa nič,..V glavnem, kolikor prebiram forume je to ena najslabših in najbolj nesposobnih spletnih strani, ti ljudje verjetno nimajo niti malo pojma o kakršni koli prodaji, slikice so verjetno prekopirali od nekod in ponujajo nekaj česar sploh nimajo,..Danes sem se želela prijavit na spletno stran in mislilm da so me celo odjavili, saj stran ne sprejme mojega gesla in elektr.naslova, in to po tem, ko sem jim napisala par pikrih,..Glede njihovega uradnega časa na telefonu pa mislim, da obstaja tudi kakšna kazen, č se pozanimamo malo na inšpektoratu,.. skratka, od mene dobijo najslabšo oceno, najslabšo reklamo, itd, LP!Sandra

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *