Dolenje Brdo

Dolenje Brdo je majhna vas, katere sosednji vasi sta Gorenje Brdo in Hlavče Njive. Dostop do vasi je možen iz Srednje vasi ali Vršajna – Gorenje vasi. Kraj je od Gorenje vasi oddaljen približno šest kilometrov in leži na približno 700 metrih nadmorske višine.

V Dolenjem Brdu živi približno osemdeset prebivalcev, večina jih hodi v službo v druge kraje, starejši pa se ukvarjajo s kmetijstvom. Kraj je znan po peki piškotov in potic, po siru in raznih drugih izdelkih.

Vsakodnevno vas peš obišče veliko število ljudi, ki se vpisujejo v knjigo prihodov. Vsako leto v septembru ima vsa vas rekreacijski dan, kolesarjenje in pohod. Po vseh dejavnostih se vaščani vrnejo na dogovorjeno mesto, kjer imajo piknik. Na planoti vsako leto organizirajo srečanje harmonikarjev, kjer se zbere veliko število godcev. V božičnem času imajo vaščani navado, da vsak dom obiščejo »Sveti trije kralji« v spremstvu harmonike in pobirajo darove za pomoč lačnim otrokom. Ena od navad je tudi, da se za veliko noč vsi vaščani zberejo ob košaricah, polnih velikonočnih dobrot.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *