Brebovnica

Brebovnica je majhna vas v Poljanski dolini in leži jugovzhodno od Gorenje vasi. Domačini ji pravijo Dolina miru, prebivalci pa se imenujejo Brebovčani.

Ob vhodu v Brebovnico je manjši slap, nekaj metrov naprej so miza, klop in lijak za vodo, ki je napeljana z vrha slapa. Vse to je naredil Marjan Cankar.

V 17. stoletju je v vasi stala fužina (topilnica železa), v 19. stoletju pa se je tu nahajal bobovec. To je rjavi železovec, ki nastaja v obliki zrn v glini (razlaga po Slovarju slovenskega knjižnega jezika). Vozili so ga v Železnike, kjer so ga predelovali.

Brebovnica leži na 480 metrih nadmorske višine. Leta 1995 je imela 92 prebivalcev (Krajevni leksikon Slovenije, 1995), danes pa jih je okoli 107, saj je število naraslo. Večina prebivalcev hodi v službo v Gorenjo vas, Škofjo Loko, Žiri, Kranj, Ljubljano.

Hiše so raztresene po okoliških vzpetinah, največ pa jih stoji v zgornjem delu ob potoku Brebovščica, v katerem bi se morda našla kakšna riba ali žaba. Večina kmetij leži na severovzhodnem pobočju Žirovskega vrha.

Najbolj znana kmetija je turistična kmetija Pr’ Šimc, v kateri vam z veseljem postrežejo z domačimi jedmi in s pijačo, lahko pa se tudi vpišete v vpisno knjigo, katero vam bodo prav tako z veseljem ponudili. Poleg kmetije je tam 200 let stara lipa, pod katero stoji kapelica.

Mimo Brebovnice v smeri proti Lučinam že vrsto let prirejajo avtomobilske dirke, katerih štart je v Todražu, zaključek pa v Lučinah. V rudniku si lahko dan ali dva pred dirko ogledamo vse avtomobile, ki bodo tekmovali, in še bliže spoznamo voznike.

V Brebovnici so snemali del filma z naslovom Dolina miru, katerega je posnel France Štiglic leta 1956. V hiši, kjer so snemali, je dolgo časa živel Miro Ipavec, ki je umrl star 52 let v požaru, ki je hišo skoraj uničil. Prvi so se z ognjem spopadli sosedje z gasilnimi aparati, vendar jim ognja ni uspelo pogasiti in so ga šele kasneje, ob tretji uri zjutraj, skupaj z gasilci. Hiša se počasi že prenavlja in postaja spet lepa, kot je bila prej.

Zanimivo je tudi, da so v Brebovnici prvič dozorele banane, in sicer Matjažu Jerebu, ki je za bananovec skrbel že 10 let, ko mu je prvič zacvetel in pognal sadove.

 

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *