Bačne

Bačne so majhna vas, kjer je le devet hiš, a še od teh so tri prazne in jih lastniki uporabljajo le občasno za vikend. Vas ima triindvajset prebivalcev (jeseni 2009). Od teh je deset otrok. V Bačnah so tri kmetije, od tega se na dveh ljudje preživljajo le s kmetijstvom.

Včasih je v spodnjem koncu vasi stal mlin, katerega ni več, ker ga je leta 1926, ko so bile velike poplave, zasulo in del porušilo. Nihče ga ni obnovil, a se pri hiši, kjer je stal, še vedno reče “V mlinu”.

Pred leti je bil v bližini vasi Rudnik urana Žirovski vrh, kjer so na hrib nasproti vasi iz rudnika vozili jalovino. Sedaj rudnik ne obratuje več in to odlagališče urejajo, tako da ne bo več videti posledic rudarjenja.

Skozi vas pelje čebelarska pot, po kateri čebelarji vsako leto enkrat organizirajo pohod.

Iz vasi pelje pot proti Vinharjam, kjer je turistična kmetija Pri Ljubici, kjer je lep razgled na cel Žirovski vrh, na drugo stran pa na hribe v Poljanski dolini in naprej vse do Kamniških Alp.

3 Comments

 1. Lučka Potočnik

  Spoštovani, ker je vas tako majhna, se verjetno vsi poznajo in mogoče bi mi kdo znal kaj povedati, gre za to: moja stara mama Marija Demšar je bila tam rojena 27, junija 1886, Bačne 8, mislim, da je bil ta naslov? Ali v Hotovljah? Slišala sem za oba imena, in to je v Poljanski Dolini. Jaz sem rojena v Buenos Airesu v Argentini in tu živim. Iščem podatke o mojih prednikih in nič ne najdem, mogoče bi bil tam kdo ki bi se kaj spomnil o preteklih časih in mi pomagal. Vnaprej se zahvaljujem, lep pozdrav! Lučka Potočnik.

 2. Janez Dolinar

  Jaz sem bil rojen v Bačnah in sem poznal Marijo Demšar-poročena Šubic. Po domače se je reklo ” pr Drmašnk”

 3. Lučka Potočnik

  Spoštovani gospod Dolinar!
  Moja babica Marija Demšar rojena v Bačne 8 e bila poročena Potočnik, torej ne gre za isto Marijo…čeprav je naslov isti…

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *