Intervjuji

Klara Pisk – skavti na Poljanskem

Kdaj opazite mlade v oranžnih srajcah in rumeno-zeleno rutko s črno obrobo okrog vratu? Se kdaj čudite, ko se podijo po gozdu ali pa prepevajo sredi Gorenje vasi? O skavtih v Poljanski dolini smo se pogovarjali s Klaro Pisk, ki je skavtinja že od prvega skavtskega srečanja v Gorenji vasi leta 2002.

Klara Pisk

Klara Pisk

Živjo! Nam lahko za začetek pojasniš, kaj skavti sploh so in kakšna je tvoja vloga pri skavtih v Poljanski dolini?
Živjo! Skavti smo mladi, ki se zbiramo v različnih starostnih skupinah, ki delujejo v sklopu krajevne enote, ki ji rečemo STEG, stegi pa delujejo v sklopu Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). ZSKSS je nevladna, neprofitna organizacija, odprta za vse, vodimo jo prostovoljci – voditelji. Mladim želimo privzgojiti spoštljiv odnos do soljudi, narave ter jih spodbujamo, da postajajo ponosni in aktivni katoličani in državljani Slovenije. Mladi se tako lahko razvijajo na več področjih: telesnem, duhovnem, družbenem, spoznavnem, moralnem in čustveno-motivacijskem področju. Delo poteka v manjših skupinah, kar omogoča, da se mladi povežejo med seboj in da gradijo medsebojne odnose, obenem pa voditelji tudi lažje vidimo posameznikov napredek in ga zato tudi lažje spodbujamo. Pri skavtih v PD sem voditeljica klana (popotnikov in popotnic 16-21 let), obenem pa sem tudi pomočnica stegovodje (stegovodja je glavni voditelj stegu in skrbi za srečanja voditeljev in ostale akcije, ki potekajo v okviru stega) v stegu Škofja Loka 1, kamor spadamo skavti iz Poljanske doline.

Koliko časa pa ste skavti v Poljanski dolini aktivni? Kako se je sploh začelo?
Skavti smo v Poljanski dolini aktivni že osmo leto. Začelo se je l. 2002, ko je Andraž Nastran, voditelj stega Šk. Loka 1, na povabilo Marka Ušeničnika, prišel v Gorenjo vas ter začel s srečanji klana. Na vsakem srečanju smo se naučili česa novega, kar smo v praksi poskusili tudi na orientacijah, taborih in drugih skavtskih dogodkih. V tem času smo se najstarejši udeležili tabornih šol in postali voditelji, tako da smo lahko leta 2006 začeli s četo (11-16 let), leta 2009 pa še z volčiči (9-11 let).

Kaj pa je tebe pritegnilo, da si se pridružila skavtom? Te je kdo navdušil za skavte?
Pravzaprav sem prišla na prvo srečanje zaradi firbca. Spominjam se, kako smo v krogu odgovarjali na Andraževo vprašanje: »Zakaj ste prišli na srečanje?« Mislim, da smo skoraj vsi na to vprašanje odgovorili, da smo prišli samo pogledat… Je pa zanimivo, da nas je večina prišla pogledat tudi na naslednje srečanje in še eno in še… in da smo sedaj aktivni že 8 let. Navdušil? Mislim, da te skavtstvo navduši z vsem, kar nam ponuja – z izleti, družbo, novim znanjem in možnostmi, da vedno znova postajaš boljši človek. Mislim, da je to tisto, kar mi po toliko letih še vedno daje zagon.

In kaj se ti zdi, da je tisto, kar mladi lahko pridobijo pri skavtih?
Mladi se lahko naučijo različnih veščin, od preživetja v naravi, do orientacije, kuhanja in najpomembnejše – učijo se medsebojnega usklajevanja, gradnje prijateljstva in ko so starejši tudi služenja – da nekaj storiš, da pomagaš drugemu, v lastno veselje. Seveda pa je vse odvisno od posameznikov, kaj sploh želijo doseči na določenem področju in kaj so pripravljeni za to storiti.

Kaj ti je iz tvojih skavtskih let do zdaj najbolj ostalo v spominu? Se še spomniš svojega prvega tabora? 🙂
Mojih spominov je ogromno, prav vsak izmed taborov je bil nekaj posebnega, seveda najbolj izstopa prvi, ko smo v petih dneh prehodili 120 km, od Jesenic do Mosta na Soči, dobili smo skavtska imena… Spominjam se tudi naših obljub, skavtskih dogodkov, predvsem poti preživetja (blato, voda, vrv… J), praznovanje rojstnih dni, kurjenje ognja… Kot voditeljica pa se najbolj spominjam zimovanja v Narniji z volčiči ter poletnega tabora s klanom, sploh počitka, ki je bil najprej namenjen, da samo malo spočijemo ramena od težkih nahrbtnikov, do igranja Enke in nato kuhanja kosila in čakanje, da bo najhujše sonce minilo, na koncu je trajal več kot 5 ur J. Kljub temu smo prehodili 110 km v petih dneh…

Koliko pa je sploh trenutno skavtov v Poljanski dolini?
V Poljanski dolini je trenutno 60 skavtov: 13 voditeljev, 4 klanovci, 23 izvidnikov in vodnic in 20 volčičev.

Imate svoje prostore za srečanja? Kje se dobivate?
Svoje prostore imamo v starem župnišču v Gorenji vasi. Srečanja imamo tudi v Poljanah, kjer si sposodimo učilnico pod cerkvijo in v Dolenčicah. Še vedno iščemo primerne prostore za hrambo opreme (šotorov, orodja…). Sicer se pa trudimo biti čim več zunaj, na zraku, saj smo edino tako lahko povezani z naravo.

Kdo vse pa se lahko pridruži skavtom? Še sprejemate nove člane?
Skavtom se lahko pridruži vsak, ki ima željo po norih dogodivščinah, skavtskem znanju in prijateljstvih. Sprejemamo stare od 9 – 21 let, lahko tudi starejše, starejši od 21 let smo voditelji. Pridite pogledat kakšno srečanje in se boste lažje odločili. Najbolje je, da pobrskate po internetni strani http://skofja-loka1.skavt.net in nam pišete/pokličete.

In za konec… Mislim, da je ustanovitelj skavtov povedal veliko pametnih stvari. Nam lahko zaupaš eno?
Ustanovitelj skavtov je bil lord Robert Baden- Powell (Bi – Pi), ki je ob neki priložnosti povedal tudi to »Na pravi poti k sreči je tisti, ki skrbi za srečo drugih. Skušajte zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kakor ste ga prejeli.«

Hvala za tvoj čas in še veliko veselja v skavtstvu!Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *