Intervjuji

Janez Hrovat – podžupan

Janez Hrovat

Ob besedi občina, vsi pomislimo na župana, vendar občino sestavlja precej več ljudi kot samo župan. Svetovalci, tajniki, občinski svet, komisije, odbori, in prav tako tudi dva podžupana. Tokrat smo obiskali enega izmed njiju, Janeza Hrovata iz Žabje vasi.

Ponavadi je župan najbolj izpostavljena oseba v občini. Kaj pa podžupan, je županova desna roka? Kakšne naloge sploh opravlja?
Tako kot ima naš župan Milan Čadež dve roki, levo in desno prav tako ima tudi dva podžupana. Pa ne bom rekel levega in desnega, da ne bo zamere. Dva sva na podlagi koalicijske pogodbe, ki smo jo sklenili pred zadnjimi lokalnimi volitvami. Župan je gotovo najbolj izpostavljena figura lokalne politike, daleč, daleč zadaj pa je mesto podžupana in občinskih svetnikov. Če kdo ne ve, potem naj povem, da župan lahko imenuje podžupana izmed občinskih svetnikov in v občini Gorenja vas – Poljane občinski svet sestavlja 17 svetnikov. Mandat, ki smo ga že skoraj odslužili – lahko rečem uspešno in složno – se zaključuje. Prihaja čas novih volitev. In naloge? V začetku mandata sem se angažiral pri ukinitvi izpostavljenih poštnih predalčnikov, tako da se je število gospodinjstev, ki jih obiskuje pismonoša povečalo, kjer je bilo le možno. Vsekakor bo ta mandat zaznamovan z začetkom gradnje odprtega širokopasovnega omrežja na področju belih lis v občini Gorenja vas – Poljane. Projekt, ki ima zagotovljena nepovratna sredstva iz evropskih strukturnih skladov in sredstva zasebnega investitorja ne bremeni občinskega proračuna in je dolgoročno gledano zelo pomembna pridobitev za naše občane, saj omogoča tehnološko sodobno in predvsem hitro povezavo v širni svet. V štirih letih se nabere veliko stvari in da ne dolgoveziva pojdiva na naslednje vprašanje.

Katera stvar se vam v naši občini zdi najbolj super?
Narava, okolje, ljudje, tradicija, zgodovina, ustvarjalnost na vsakem koraku in veselje do življenja.

Ste kdaj razmišljali o lastni občini?
O lastni občini nisem razmišljal, saj občina ni od nikogar. Občina je pojem, ki ga ne moreš prijeti, je pa pogosto v mislih in ustih ljudi, ki so s čem nezadovoljni, ne da bi se zavedali, da so nezadovoljni kar sami s seboj! Ne dolgo tega, od praznovanja mojega Abrahama naprej imam tudi lastno občino. Občino Žabja vas – Poljane. To je občina s čudovito občinsko upravo in vsem kar spada zraven. Ni da ni. Edina neznanka je število občanov in tu bo malo dileme pri pripravi proračuna. Ni težav in tudi to bomo rešili.


 

Če bi imeli čarobno paličico, kaj bi si z njo pričarali?
Če bi taka zadeva obstajala bi bilo na svetu še veliko več krivic in nezadovoljstva. Šteje le tisto kar človek ustvari sam, zato si čarobne paličiče niti ne želim. Easy come, easy go.

Kaj počnete, kadar se ne ukvarjate z občinskimi zadevami?
Občinske zadeve? To je le manjši del, ki me zaposluje. Aktivnosti je veliko tudi na mnogih drugih področjih tako, da ne bi našteval odraslih skavtov in ostalih skupin. Če je le vreme in čas se rad peljem s kolesom, a iskreno rečeno sem najraje kar v Žabji vasi. Zgleda, da se staram.

Verjetno se udeležujete številnih sestankov. So kdaj dolgočasni?
Sestankov takih in drugačnih je res že veliko za menoj. Rečem lahko, da so taki kot vreme, včasih tudi zelo nepredvidljivi. Včasih so soparni (suhoparni), pa deževni, se tudi bliska in grmi, no tudi sonce posije – da so plodni zaključki in spodbuda za nadaljnje delo.

Kdaj ste začeli s svojo politično kariero? (oziroma kdaj in kako vas je politika ujela v svoje mreže)
Ta zgodba je dolga že celih dvanajst let in sicer ko sem s podpisi volivcev stopil v župansko kandidaturo. Jože Bogataj je bil v tistih časih še nepremagljiv, nekaj se je pa le dogajalo. Izkušnja teh mojih prvih aktivnih volitev je bila dobra. Spoznal sem občino in veliko ljudi. Ko je bila ustanovljena stranka Nova Slovenija sem v naši občini prevzel vodenje občinskega odbora in se tako na nek način zapisal tudi politiki in njena mreža se še ni strgala.

Kdaj bo dokončana (gospodarska/obrtna) cona Dobje in kako je zaživela (gospodarska/obrtna) cona Todraž?
Cona v Dobju bo  letos, kar se tiče občine zaključena. Vsa zemljišča v njej so tudi že oddana, vendar trenutna gospodarska situacija zahteva odgovoren premislek pri velikih investicijah, kar je treba gospodarske subjekte tudi razumeti. Želim si, da bi Dobje čim prej dobilo »produktivno podobo« saj je vsem na očeh, ter da bi prineslo tudi nova, obljubljena delovna mesta. Cona v Todražu je prav tako zapolnjena, je zaživela in je dobro umeščena v prostor. Tu se zgodba še ne konča. Pogled je potrebno usmeriti naprej v nove površine in odgovoriti na nove izzive.

Ali se že ve, kdo bo jeseni kandidiral za župana in ali boste med kandidati tudi vi?
Te informacije so postale prave vroče žemljice. Govori se, ugiba, špekulira, .. Ne znam odgovoriti. Bo pa hitro prišel čas, ko bo tudi to vprašanje moralo imeti svoj odgovor.

Bi radi še kaj posebnega povedali bralcem portala?
Vesel sem poljanskega portala. Rekel bi, da je dinamičen. Uradna spletna stran občine je vse preveč statična in nekako ne zaživi kot bi morala. Morda bo prišlo do neke sinergije. Zato želim vsem akterjem poljanskega portala obilo dobre volje in poguma pri nadaljnjem ustvarjanju, malo za res in malo za dobro voljo, tako kot tale pogovor!

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *