Dogodki, Kultura, Zanimivosti

Historial Škofja Loka 2011

Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Občino Škofja Loka in ostalimi institucijami na Škofjeloškem konec junija prireja Historial Škofja Loka 2011, ki je nasledil Venerino pot. V okviru prireditve se bodo zvrstili številni zgodovinsko in etnološko obarvani dogodki s poudarkom na lokalni dediščini škofjeloškega območja.

Osrednji dogodek bo v soboto, 25. junija 2011, ko bo tradicionalni sobotni rokodelski sejem na Mestnem trgu s starimi domačimi obrtmi in spremljevalnim programom poskrbel za mistično druženje v ritmih rokodelske tradicije, historičnih plesov, otroških igrarij, rokodelnic in pravljic ter kulinaričnih dobrot tistega časa. Meščani in nastopajoči se bodo odeli v starodavna oblačila in se podali po ulicah starega mestnega jedra ter z zanimanjem in radovednostjo sprejeli freisinškega škofa. Popoldne bo veselo na grajskem vrtu Škofjeloškega gradu, saj bo dogajanje namenjeno družinam in otrokom. Na sporedu bodo številne rokodelnice in igrarije, dan pa se bo zaključil v okviru Festivala historične glasbe Musica Locopolitana z večernim koncertom.

V nedeljo, 26. junija 2011, bo moč med 15. in 18. uro na domačiji Polenčevih v Puštalu, poznani kot Nacetova hiša, doživeli življenje kmečke družine od 18. stoletja naprej ter ob tem občutili starodavno toplino. Na velikem vrtu pred hišo se bodo otroci pri lončarju spoznali s srednjeveško keramiko ter se preiskusili v lokostrelstvu. Večer se bo zaključil z gledališko predstavo na prostem Coprniška krvava rihta v Loki na Loškem gradu ob 20.30 uri.

Dan kasneje, v ponedeljek, 27. junija 2011, pa bo minil v znamenju posveta ob 500 letnici potresa z naslovom Razvoj mest na ruševinah preteklosti.

Ves čas Historiala, od 25. – 28. junija 2011, bo potekal tudi festival historične glasbe in plesa Musica Locopolitana.

Dodatne informacije so na voljo na Razvojni agenciji Sora, pri Jani Kuhar, na telefonski številki 04/5060-223, ali na sletni strani  www.historial-skofjaloka.si

Lepo vabljeni!Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *