Dogodki, Kultura, Zanimivosti

Delavnica polstenja – filcanja volne v Poljanah

Kulturno društvo Poljane v nedeljo, 15. maja 2011, od 10. do 14. ure in od 15.30 ure  do 19.30 ure, v kulturnem domu v Poljanah, pripravlja zanimiv celodnevni tečaj stare ročne spretnosti polstenja – filcanja volne.

Ročno (mokro) polstenje volne je najstarejša tehnika izdelave blaga, ki je pri nas prešla v pozabo, zadnja leta pa se znova oživlja in je prijetna dejavnost, s katero je moč izdelati res čudovite in uporabne izdelke; copate, klobuke, modne dodatke, torbe, preproge…

Na začetnem tečaju, prve štiri ure, se bodo udeleženci naučili osnov mokrega in suhega polstenja, slednje je novejša tehnika kjer se volno polsti zgolj s pomočjo igle. Za osvojitev osnov se bodo v tehniki ročnega mokrega polstenja najprej izdelovale ravne površine, kroglice ali manjše torbice, v tehniki suhega filcanja z iglo pa se bodo udeleženci lotili figuric živali ali palčkov ter kroglic za nakit. Na nadaljevalnem tečaju, ki bo potekal isti dan, v popoldanskem času, prav tako štiri ure, pa bo na vrsti izdelava copat, klobukov, torb ali baretk v tehniki mokrega polstenja.

Tečaj polstenja volne bosta vodila Alja Venturini in Primož Kočar iz Kud-a Sredina, Ljubljana, ki že nekaj let vodita tečaje polstenja za odrasle in delavnice za otroke in mladino v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji.
Fotografije izdelkov in utrinkov iz preteklih tečajev si lahko ogledate tudi v fotogaleriji spletne strani Kud-a Sredina www.sredina.org.

Dodatne informacije in prijave so možne na telefonski številki 041/482-082 ali preko e-pošte na: karla.b.rihtarsic@gmail.com.

Lepo vabljeni!

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *