Intervjuji, Kultura

Boris Oblak – upravitelj Štefanove hiše

Boris Oblak je bil pred kratkim izbran za upravitelja prenovljene Štefanove hiše v Poljanah. Po rodu iz Poljanske doline,  trenutno pa živi v Podlubniku. Boris je izjemen umetnik poln zanimivih idej in energije.

Povprašali smo ga, kaj meni o imenovanju, kako gleda na ta kulturni spomenik in kakšne načrte ima za naprej.

“Zelo sem vesel, da sem bil na aprilskem razpisu izbran za upravitelja Štefanove hiše (rojstne hiše slikarjev Jurija in Janeza Šubic). Hiša je temeljito obnovljena, s svojimi raznolikimi prostori (galerija, muzejska soba s stalno zbirko, črna kuhinja, ateljeji, velik podstrešni večnamenski prostor) in ustvarjalnim renomejem pa kar kliče po bogati kulturni dejavnosti.
V prvi vrsti bodo dejavnosti namenjene prebivalcem Poljanske doline, želim pa si, da bi prek kvalitetnega programa postal prepoznaven tudi v širšem slovenskem okolju. Tak prostor po mojem ne sme biti samo muzej, kamor si enkrat prideš ogledat stalno  zbirko, ampak živ kulturni center z raznolikim programom, namenjenim vsem starostnim skupinam.

Vsekakor je obnova hiše in njena pretvorba v kulturni center dobrodošla popestritev dogajanja v Poljanski dolini. Sam opažam, da je kulturna ponudba Poljanske doline precej podhranjena, čeprav imamo veliko tako renomiranih umetnikov kot kotu mladih talentov na različnih področjih, ki redko dobijo priložnost predstaviti se v domačem kraju. Upam, da dvig kvantitete in pa predvsem kvalitete kulturne ponudbe pomeni hkrati tudi splošen dvig miselnosti nad neko povprečje, kamor sami sebe dostikrat postavljamo. Torej bo Štefanova hiša tudi neke vrste subtilni izobraževalni center. Pa ne samo subtilni, saj predvidevam tudi bogat izobraževalni program z raznolikimi kreativnimi delavnicami, predavanji,…  Večnamenski prostor ponuja tudi možnosti za razne okrogle mize in širše diskusije. Posebno pozornost je na tem mestu treba nameniti tudi otrokom, ki imajo trenutno redke možnosti vključevanja v kreativne vsebine v času izven šolskega urnika. Delavnice bodo tako pomenile koristno in ustvarjalno preživet prosti čas, staršem, ki jim manjka tako časa kot idej, kako zaposliti svoje otroke, pa bo to pomenilo tudi razbremenitev.

Vsekakor veliko izzivov, vendar se ne  bojim. Prej gledam na to kot priložnost, da unovčim in nadgradim izkušnje, ki sem jih pridobil z dosedanjim delom na različnih področjih. Idej je veliko, volje tudi in verjamem, da bodo tudi Poljanci sprejeli Štefanovo hišo za svoj kulturni hram.”

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *