Zanimivosti

50 let rudarjenja na Žirovskem vrhu

Petek, 2. julij 2010, je minil v znamenju praznovanja 50-letnice rudarjenja na Žirovskem vrhu. Ob tej priložnosti se je na stanovskem srečanju, ki je potekalo pri Krvini v Gorenji vasi zbralo lepo število ljudi, med njimi zaposleni, ki jih je le še 9, bivši delavci in upokojenci.

RŽV je ob pomoči  Tomaža Lundra v tamkajšnji galeriji Krvina pripravil razstavo 50 fotografij iz tega obdobja. Že prej pa so izdali posebno znamko z motivom dokončno urejenega odlagališča Jazbec in pisemsko ovojnico z istim motivom.

Domačinka Cilka Štucin je v letošnjem letu izdala knjigo z naslovom Rekli so, tu kopal se bo uran, v kateri je predstavila svoj pogled na rudarjenje in dogajanje na Žirovskem vrhu. Eno od svojih pesmi je predstavila tudi na srečanju.

RŽV celovitejši pregled polstoletne zgodbe z Žirovskega vrha načrtuje za jesenski slovenski geološki kongres.

Spomnimo pa, da so se raziskave nahajališča uranove rude na Žirovskem Vrhu izvajale med leti 1960 in 1989. Najdene so bile velike zaloge, da se je začelo razmišljati o odprtju rudnika urana. Odločitev o izgradnji je bila sprejeta leta 1976, ko je bilo ustanovljeno podjetje Rudnik urana Žirovski vrh. Več o zgodovini in samem rudniku pa tukaj.

V letošnjem letu pa RŽV zaključuje zapiranje vseh objektov nekdanjega rudnika in s tem tudi obdobje rudarjenja na Žirovskem vrhu.

Razstava fotografij bo na ogled teden dni. Vabljeni, da si jo ogledate.

V naši Fotogaleriji si je možno ogledati nekaj fotografij iz srečanja, ki jih je v fotografski objektiv ujel Denis Bozovičar.Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *