Dogodki, Kultura, Zabava

15. Praznik žetve na Žirovskem vrhu

TD Žirovski Vrh zadnji vikend v juliju, torej 28. in 29.7. pripravlja dvodnevno prireditev Praznik žetve.

Na sobotni večer, ki nosi tudi podnaslov Lepo je res na deželi, se bo odigrala pristna domača kmečka igra z naslovom ”Ljubezen na seniku”, bo temeljila na zgodbi o ljubezni med dekletom in fantom katerih starši so bili med sabo skregani. Včasih se je pogosto zgodilo, kot se tudi še sedaj, da je prišlo do spora med dvema domačijama zaradi nedorečenih mejnikov, ki so razmejevali posestvo ene in druge domačije. Tudi v naši zgodbi je do spora prišlo ravno zaradi tega, ker se soseda nista mogla dogovoriti čigava je smreka, ki je rasla na meji med posestvoma. Nastala je zamera, ki je trajala 20 let. Toliko časa, da sta se ravno fant in dekle iz teh dveh družin zaljubila, čeprav se ne bi smela. Starši so jima prepovedali, ampak ljubezen je spor na koncu vseeno premagala. Gospodarja sta pozabila na staro zamero in sklenili so, da se mlada dva poročita, ter da bodo posestvi združili. Ko se ravno vse uredi, pa fant dobi pismo, da mora v službo domovine. Fant in dekle sta žalostna, a obljubita si, da se bosta čakala in si bosta zvesta. Skozi celotno igro se prepletajo različne komične situacije, ključni dogodki se odvijajo na seniku, zato igra nosi tak naslov. Po končani igri bodo za ples igrali Gadi.

Na nedeljski dan pa se bo program odvijal preko celotnega dne.

  • OGLED UTRDBE Rupnikove linije na Golem Vrhu Ob 9. in ob 11. uri bo voden ogled slemenske utrdbe Rupnikove linije na Golem Vrhu. Vstopnina na osebo znaša 3 €. Utrdba je od prizorišča prireditve oddaljena 4 km. Zemljevid si lahko prihoda do Golega vrha si lahko ogledate tukaj.
  • Demo kmečkih strojev ob 10. in 12. uriDopoldne z demonstracijami kmečkih in gozdarskih strojev Agromehanike Kranj in drugih ponudnikov.
  • Otvoritev razstave umetniških del podeželskih žena Blegoš med bukvami na Kekčevem griču, ob 12:30. uri- Prikazi kmečkih opravil in del povezanih z žetvijo ob 14:00- Zabaven program ob 15:30 uriV popoldanskem času pa bodo obiskovalci lahko spremljali zabaven program, ki bo parodija TV oddaje, imenovan ”Buh pomagej!”, tako namreč pri nas rečemo, ko kdo kihne. V programu bodo gostje številni ansambli, imitatorji, skratka bo zelo zabavno.

Na prireditvi bo dobra kulinarična ponudba, pestro dogajanje ob šotoru, stojnice domačih izdelkov in pridelkov, delavnice za otroke, ogledi utrdb Rupnikove linije, zvečer pa še zabava z Mladimi Godci.

Komentirajte prispevek

Your email address will not be published. Required fields are marked *